Szemüveg, Napszemüveg

Szemüveg tippek

10 napszemüveg tipp, hogy a megfelelő napszemüveggel védje meg a szemét.

Amikor elérkezik a nyár, valamint a napszemüveg vásárlást még mindig halasztgatjuk, akkor ne tétovázzunk, hanem döntsünk végre, hogy milyen legyen a lencse, a védelem, a keret, a szín, stb. Viszont tanácsos figyelnünk számos tényezőre. Az alábbiakban a leggyakrabban felmerülő kérdésre kaphatnak sokan választ, ami remélhetőleg, segítségükre lehet egy megfelelő napszemüveg beszerzésében.
Az 1. tanács - A naptól jól csak a nagyon sötét napszemüveg véd?
Mielőtt a napszemüveg vásárlás örömének átadná valaki magát, a jó minőségre, valamint a szem megfelelő védelmére törekedve, nem árt, ha tudjuk, hogy nem elegendő biztosíték a nagyon sötét színű üveg kiválasztása. Az első dolog az ultraibolya - UV - sugaraknak mind az UVB, mind pedig az UVA típusa elleni védekezés, azaz a nap káros sugarainak kiszűrése legyen, amellyel foglalkozni kell, illetve tanácsos ellenőriznünk a szűrőképességet is. Ezt megtehetjük elég könnyen, ha látszerész szaküzletben vásárolunk, ahol a különböző készülékek állnak rendelkezésre ebből a célból. Azt tapasztalhatjuk ennek nyomán, hogy megfelelő védelmet nem mindig a sötét, hanem gyakran a világosabb, optikai szűrővel rendelkező napszemüvegek nyújtanak.
A 2. tanács - Milyen lencsét válasszunk magunknak?
Az első szempont az, ahogy látszik is az a fentiekből, hogy a káros ultraviola-sugarakat ne engedje át a napszemüveg lencséje, azután a színeket visszaadja a lehető leghűebben, valamint legyen jó optikai minőségű. Nem árt, ha a CE jelzés, azaz megfelelés az európai szabványnak, van rajta, valamint a kategória jelölése a 0-4 közötti védelemnek. Legyen polár-szűrő a lencséjében a jó napszemüvegnek, amely a káros, valamint az ártalmatlan sugarakat polarizálja, azaz szétválasztja. Ha szükségünk van dioptriás napszemüvegre, természetesen vásároljunk mindig csak optikusnál, viszont ott is a szűrőképességre figyeljünk oda. Ha magunknak megengedhetjük anyagilag, hogy választhatunk fényre sötétülő szemüveget is.
A 3. tanács - A helyes "védelmi szintet" hogyan döntsük el?
Amennyiben 0-tól 4-ig terjed a jelzett védelmi kategória a napszemüveg vásárlásakor, akkor elegendő használnunk a 3-as jelzésűt az átlagos napsugárzás esetén. Viszont ne tétovázzunk a tengerparton, vagy a hegyekben, és 4-es fokozatú védelmet nyújtó napszemüveget hordjunk. Azt azonban autóvezetéskor soha ne viseljük, mivel a látást zavarhatja. (Ha ígérkezik egy olyan idő, vagy éppen járunk egy rendkívüli terepen, akkor a gépkocsiban készüljünk fel az elvakítás elleni védekezésre.
Enyhe napsütésben, viszont még borús időben is, a védelemre egyébként a szemünknek szüksége van, ezért készenlétben tartani tanácsos egy alacsony fokozatú védőréteggel ellátott napszemüveget.
A 4. tanács - Ha gyermeknek vásárolunk napszemüveget, akkor mire ügyeljünk oda?
Lennie kell a szem tökéletes védelmének. Ezt az alapelvet be kell tartani minden körülmények között a gyermekeknél. Olyan több tényező figyelembevételével, mint például a sajátosságok, amik az életkorukból erednek, vagy az időtartama a napnak való kitettségnek, stb. Az egészen kicsi gyermekekkel kell kezdenünk, ugyanis a fényt jobban átereszti az ő szemük, mint a felnőtteké. Az UVA sugarak, 90%-át, valamint az UVB sugarak több mint 50%-át fogadja be egyéves kor előtt, az UVA 60%-át, valamint az UVB 25%-át ereszti át 12 éves korig pedig a retina, vagy a recehártya. A gyermekek esetében az olcsó, rossz minőségű napszemüvegekkel vigyázzunk hát, bár azt mondja mindenki, hogy úgyis összetörik, vagy elveszítik ezt az elengedhetetlenül a szemük védelmét szolgáló eszközt. Ne vásároljunk nekik csupán színezett üvegű, „játék” napszemüveget, hanem optikus véleményét kérjük ki ebben a témában, valamint válasszunk komoly szűrőhatású, speciálisan gyermekeknek készült napszemüveget az életkoruknak, a fejalkatuknak, az arcméretüknek megfelelően.
Az 5. tanács - A különböző színű lencsékről mit gondoljunk?
Mióta a színes napszemüveg-lencsék jöttek a divatba, azóta oda kell figyelnünk rá jobban, hogy a valóságos színeket ne torzítsák el, mivel problémák származhatnak belőle bizonyos körülmények között, mint például autóvezetéskor. Választunk a legcélszerűbb a sárgás-barna árnyalatút, mivel azt kell tudnunk, hogy a rózsaszínes, a kékes, vagy a zöldes tónusú üvegek mondjuk a színérzékelést módosítják, ezért nem ajánlottak ezek.
A 6. tanács - Távollátó szemüveget, valamint napszemüveget célszerű-e egyszerre készíttetnünk?
Ha változtatásra szorul egyébként a dioptriás szemüvegünk, valamint szükségünk van egy másik lencsére, akkor optikusunknál együtt megrendelni a kétfajta szemüveget mindenképpen hasznos. Úgy ígérkezik kitűnő alkalomnak, hogy a szemorvos által mért adatokhoz hozzáigazítsa a szakember a napszemüveg lencséjét. Alapvető követelmény pedig az autóvezetésnél, hogy napszemüvegünkben is viseljünk a szemromlás mértékét követő, valamint korrigáló lencsét.
A 7. tanács - Az UV sugárzástól megvéd-e a kontaktlencse?
Általában UV-szűrővel ellátottak, valamint tesznek egy rendkívül nagy szolgálatot a kontaktlencsék. Például a sportoláskor, a fürdéskor, vagy általában a szabadban. A nap káros sugarai ellen ilyen módon védenek meg bennünket. Azonban a nagyon erős napsugárzás esetén, ha a napon tartózkodunk hosszabb ideig, akkor egy jó minőségű napszemüveg viselése is ajánlott a kontaktlencse mellett a szem körüli rész, valamint a szemhéj védelme érdekében.
A 8. tanács – A napszemüveget hol vásároljuk meg?
Noha egyes felmérések szerint az Európai Uniós előírásoknak megfelel a többsége a napszemüvegeknek, viszont csak arra az estre vonatkozik ez, ha szaküzletben vásárolunk. Ugyanis a napszemüveghez csatolt tájékoztató, ha van ilyen, a piacokon, utcai árusnál a jó minőségre garanciát nem biztosít. Ezért járunk sokkal jobban, ha ezeket, a helyeket elkerüljük, valamint csakis ott vásárolunk, ahol segítségünkre lehetnek az optikus szakemberek a garantált márkákkal.
A 9. tanács - Milyen forma milyen archoz illik?
Mint minden divatos kiegészítője öltözködésünknek, lehetővé teszi a napszemüveg is, hogy vele kihangsúlyozzuk a személyiségünket. Azért nem árt függően az arcunk formájától, hogy ha néhány szabályt betartunk, hogy elkerüljük a divatos, de nem hozzánk illő napszemüveg megvásárlását.
A kerek archoz olyan szemüveget ne vegyünk, amely ezt a formát hangsúlyozza ki, hanem azzal korrigáljuk ki, hogy válasszunk egy nyújtott, szögletes, vagy például kétoldalt hegyes, cicás szemüveget. A geometrikus formákkal még inkább azzá a szögletes arcot se tegyük, hanem azt ovális kerettel lágyítsuk. Szintén az ovális forma hosszíthatja meg a téglalap-alakú arcot, valamint mindenféle forma hordható az ovális archoz.
A 10. tanács - Milyen színű legyen a választott szemüveg keret?
Javasolható, hogy szemüveg-keretet válasszunk a szemünk, vagy a hajunk színe szerint. Például a kék szemhez a szürkés-kékes, az ezüstös tónus, a zöldhöz a barnás-aranyos szín, a barna szemhez pedig a bézs minden árnyalata illik. Az arcunknak a ragyogás csak jót valamint divatos is most. Ezért nem árt, ha a gondosan kiválasztott keret egy kissé „metál fényű” is. Ha szeretnénk azt, hogy a keret harmonizáljon a hajunk színével, akkor arra nagyon ügyeljünk, hogy a már őszülő hajhoz a hideg színek illenek, a szőkéhez, a barnához, a vöröshöz pedig a meleg színek mennek a leginkább.

Szemüvegdivat a 2012-es évben

A szemüvegnek jó minőségűnek kell lennie kötelező módon, mivel olyan, mint a karóra. Amikor az ember a szemészeti szaküzletek pultjánál áll tébolyultan, valamint próbálja kiválasztani a megfelelő keretet, a szakorvos, vagy asszisztens tanácsai között teljesen elvesztődik. Egy-egy javaslat jön arról félpercenként, hogy mi a divat, mi áll jól, mi a megfelelő, mi ajánlott a lencsekombinációhoz, mi a kényelmes, stb. A felhozatal Marosvásárhelyen is igen nagy, nem lehet okunk panaszra, arra mutat minden jel, hogy a balkáni kisvárosi határainkat kezdjük kinőni. Az olyan világmárkákat is az ember kezébe nyomják a próbálgatás közbe, mint a Gucci, Police, DavidOff, RayBan. Úgy tűnik természetes, hogy a világot ilyen színvonalon kell nézni. Gyakran meghaladják egy jónak számított marosvásárhelyi fizetés 50%-át, vagy egy gyengébbecske 100%-át ezek, a szemüvegkeretek.
Azt állítjuk határozottan, hogy igen jól néznek ki a borsós áruk mellett, valamint az hogy a jót meg kell fizetni, egy természeti alaptörvény. Elcsépeltnek tűnhet kissé, viszont dominál a retro stílus 2012-ben is. A cipőknél is, a ruháknál is, illetve a kiegészítők (táskák, sálak, órák) esetében is ez így szokott lenni, mintha berögződés volna, hogy mindig követni akarjuk a múltbéli stílust. Habár az volt a meggyőződésünk, hogy hasonlóan a tavalyi évhez, a sláger a fekete vastag keret lesz 2012-ben is. Azonban nem erről árulkodtak a jelek. Ugyanis a színes, hippis, nagy keretek a menők 2012-ben.
Ezt a trendet, kissé „cikinek” tűnhet a férfiak remélhetőleg nem fogják örülten követni, főleg ha narancssárga, vagy talán lila keretes szemüveget akarnának fel tenni. Bízunk azért abban, hogy csak nem akarnak ennyire lazának tűnni.